Flats veranderen in appartementencomplexen

Flats veranderen in appartementencomplexen

Het afgelopen jaar had woningcorporatie Talis het druk met de energetische en esthetische transformatie van 2 flats in de Nijmeegse wijk Meijhorst. “De komende jaren hebben we nog een aantal van dit soort grote onderhoudsklussen.”

Bij het bordje ‘Welkom in Meijhorst’ in de Gelderse stad zijn de 2 flats Boetbergen en Schuijlenburch al in de verte zichtbaar. Enkele kilometers verderop is een aan de flats bevestigd banner te zien met daarop de tekst ‘Mooier Meijhorst’, de naam van dit project.

“Afgelopen jaar hebben we 270 appartementen opgeknapt. De woningen zijn energiezuiniger, comfortabeler en levensloopgeschikter”, vertelt Talis-projectleider Floor Schoenmakers. “Vanaf het begin van de bouwvak tot 1 november hebben we alle woningen ingrijpend aangepast: iedere woning heeft zijn eigen cv-ketel, de badkamer en toilet zijn vernieuwd en alle riolering hebben we vervangen. In de gevels hebben we overal HR++glas geplaatst, met goede ventilatieroosters. En de voor- en achterdeuren zijn vervangen.”

Van energielabel F/G naar B

Het doel van deze energetische en esthetische transformatie was om energielabel B te bereiken. Talis heeft als beleid dat al haar woningen bij groot onderhoud op minimaal een C-label te brengen. “En door de investeringsimpuls van de provincie Gelderland zijn we in staat geweest een extra stap te maken.”

En dat was ook hoog nodig, volgens haar. Zo hadden de woningen gemiddeld een energielabel van E. “Maar woningen aan de randen van de flats kwamen soms uit op een F- of G-label. De oorspronkelijke damwandplaten met een lage isolatiewaarde waren tegen de zijkanten bevestigd, in verschillende kleuren.”

Wekelijks meerdere malen overleg

Bij het energetische deel speelde Recticel Insulation een belangrijke rol. “Mede dankzij de architect Pieter Oosterhout waren we bij het Weezenhof-project betrokken. Hij is ook architect van ‘Mooier Meijhorst’, via hem zijn we hierbij betrokken geraakt”, legt project engineer Edzard Hendriks uit.

Flats veranderen in appartementencomplexen

In zijn ogen is dit isolatiebedrijf de laatste jaren veranderd. “We richten ons niet meer op alleen isoleren, maar op totaaloplossingen. In dit geval: Isofinish.” Dit concept is een samenwerkingsverband tussen Recticel Insulation, Borgh en diverse toeleveranciers van gevelbekleding.

De buitengevelisolatieplaat van dit bedrijf, Powerwall, is gecertificeerd met het Keymark-keurmerk. “Dit onafhankelijke kwaliteitslabel toont aan dat de woning geïsoleerd is met superieure materialen. Zo laten we onder meer zien dat de lambda-waarde geborgd is.” Overigens had ook Rockpanel een groot aandeel in dit project.

Transformatie balustrade en entree

Het project is nog niet afgerond. In 2015 worden de balustrade en de entrees nog vervangen. Ook gaat Talis de liften nog vervangen. “We hebben de bewoners veel inspraak bij de werkzaamheden gegeven”, vertelt Schoenmakers. “We hebben een bewonersprojectgroep opgericht, die we regelmatig op de hoogte hielden van de stand van zaken. Daarnaast lieten we ze meebeslissen over bijvoorbeeld de tegels en de kleuren van de kozijnen en van de gevelbeplating. Dat waren soms stevige discussies.”

Flats veranderen in appartementencomplexenHet aanbrengen van de nieuwe gevels

Een belangrijk doel was om de flats levensloopbestendig te maken, onder meer door alle dorpels te verlagen en de deur in de hallen te vergroten. In de Boetbergen- en de Schuijlenburch-flat wonen namelijk mensen van diverse leeftijden. “Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen”, weet ze. “Door voordeurdrempels te verlagen, kunnen ze met hun rollators eenvoudiger in hun woning komen.”

Meer flats voor grootschalig onderhoud

Vergelijkbare projecten als ‘Mooier Meijhorst’ voert Talis de komende jaren vaker uit. “Ook aan de flats in de wijk Neerbosch-Oost en in de Rentmeesterhof gaan we grootschalig onderhoud uitvoeren. Dit geldt de komende jaren voor meer projecten. Tot 2018 zijn we met een groot aantal projecten bezig.”

Het grootschalige onderhoud van de flats Boetbergen en Schuijlenburch bedroeg € 11,5 miljoen. Omdat Talis de verduurzamingsmaatregelen nam, ondersteunde de provincie Gelderland dit project met € 1,8 miljoen subsidie. “De bewoners hebben veel overlast gehad van de werkzaamheden, maar we horen nu ook dat ze erg blij zijn met het resultaat”, zegt Schoenmakers enthousiast. “Ze vinden dat ze niet meer in een flat wonen, maar in een appartementencomplex.”


Delen: Twitter LinkedIn Facebook E-mail

permalink

Ook interessant

Terug naar het overzicht

 

Zonneplan
Budgetverf
Klimadak
NMH
Terug naar boven